Saturday, 31 December 2011

** cUit2 SEm2 **

Salam.....;-)
Hahahah..hari ni yana nak cita sikit la pasal permulaan sem2
di POLITEKNIK MUADZAM SHAH tempat pengajianku yang tercinta..


Haaa...ni la kawan2 yana
siap boleh posing2 g sebelum class

Hari first memulakan sem2 dan start class,tengok2 kat sekeliling ramai pelajar baru
kakak2 n abang senior..kawan2 yana semuanya wajah2 baru
hala,azam baru untuk sem2 la dikatakan..hahahaha..tapi masa hari first tu,yana takut tengok ramai sangat
yala,sebelum2 ni rasa cam biasa2 ja..sekarang makin bertambah student..(PELIK BTOI AQ NI)


Hahahha...memang hari first tu
kami semua dok posing sakan la
tak tau la
:-p

Ni la muka2 kegembiraan,mungkin happy jumpak kawan
tak pun nak mulakan sem baru,ada azam baru nak tambah lagi pointer
hahahaha..


Keterujaan kot yana ni..
hahahahhaha
tunjuk2 kad matrik plak

 

Senyum2 bersama Raja ;-)


Ni hari khamis kena pakai baju koperat
hahahaha...kira baju poli la..
first time ni yana pakai
tidak duk lipat lagi la dalam plastik


Ni la corat coret untuk permulaan sem2 ni..
kisah pertama bagi 2012
insyallah akan menjalaninya dengan baik..
<3 SMILE...;-)

Friday, 23 December 2011

Tenangkan hati :-)


Surah Al-Baqarah,Ayat : 250
"Wahai Tuhan kami! Limpahkanlah sabar kpd kami, & teguhkanlah tapak pendirian kami serta menangkanlah kami terhadap kaum yg kafir"

Salam,pada pagi yang dingin ni yana nak share kan
PETUA UNTUK TENANGKAN HATI
semuanya bermula dari hati,kadang2 kita terlupa
semasa kita punyai masalah ada cara untuk kita menenangkan diri kita.
Apa kata kita sama2 cuba menyelesaikan gundah dihati kita dengan cara2
yang yana jumpa ni.sumber dari Dr.Fazilah Kamsah

  • Dirikan solat dan banyakkan berdo'a - Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan "Ya,Allah jadikan hatiku bersih" 
  • Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w paling minima 100 X sebelum tidur, Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan. 
  • Solat taubat - Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
  • Membaca Al-Quran - Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X. 5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari - Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
  •  Bisikan kepada diri perkara yang positif - Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri,merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah
    "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka) 
  • Program minda/cuci minda - Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati "Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif". Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya - CUBALAH!!
  • Berpuasa - Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan
  •  Cuba ingat tentang mati (Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)
  • Pesan pada orang, jadi baik
  • Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb), jangan dengar orang mengumpat.
  • Kekalkan wuduk

Apabila kita senyum juga dapat menghilangkan kedukaan
kadang2 dengan senyum juga kita dapat kurangkan kesedihan

LETS SMILE LIKE THIS..!!

OK WASALAM :-)